maandag 1 april 2013

Bezoek aan Valencia: 1 & 2 April 2013



Met Anita en Karin, leraressen Spaans aan het SNT, vertrekken we op Zondag 31 maart met  het vliegtuig naar Valencia.
Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje. 
 Valencia ligt aan de Costa del Azahar  en aan de rivier de Turia. 
De stad werd gesticht in het jaar 138 v.Chr. door de Romeinen en geldt als geboorteplaats van de paella, een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. De stad wordt ook wel sinaasappelstad genoemd.


We logeren 2 nachten in Hotel Vincci Lys.
Maandag maken we met een Spaanstalige gids een bezoek aan de stad en de kathedraal.


Het Ayuntamiento
Beeld van Blasco Ibanez een schrijver en politicus naar wie een campus van de universiteit genoemd is. 






De Mercado Central.


In veel wijken in Valencia is een markt te vinden, maar de mooiste markt is toch wel de Mercado Central. 
De Mercado Central is de markt in het centrum van Valencia en de grootste van de stad Valencia, maar ook één van de grootste van Europa. Deze overdekte markt in modernistische stijl (1920) heeft namelijk een oppervlakte van zo’n 8.160 vierkante meter.











‘La Lonja de la Seda’ (zijdebeurs) of ‘Lonja de los Mercaderes’ (beurs van de marktlieden)  in gotische bouwstijl, werd gebouwd om de zijde te verhandelen die in Valencia eeuwen geleden werd geproduceerd. 














Zowel aan de buitenkant als binnenin La Lonja is veel te zien en juist de details en soms hele aparte taferelen zijn erg de moeite waard
















Torre campanaria de la Iglesia de Sta Catalina








































De kerk van Santa Catalina Martir gelegen aan het Plaza Lope de Vega werd in 1245 gebouwd op een eerdere moskee.
De klokkentoren werd gebouwd tussen 1688 en 1705 door Juan Bautista Vines, wiens naam is gegraveerd op een gedenkplaat zien we aan de basis.








De Kathedraal heeft drie ingangen, namelijk de paleisdeur in Romaanse stijl (de oudste ingang), de metalen deur in Barok stijl en de aposteldeur in Gotische stijl. 
Bij de aposteldeur is de ingang voor het water tribunaal, die elke donderdag om 12.00 uur ’s middags komen vergaderen over de bewatering van de velden. 
Aan de Kathedraal vast zit de klokketoren, El Micalet  gebouwd in 1381.


























Palau de la Generalitat Valenciana, Plaza de la Virgen 





Real Basílica De Nuestra Señora De Los Desamparados
Templo dedicado a la Virgen de los Desamparados, patrona de la ciudad. Constituye el principal edificio religioso construido en Valencia durante el siglo XVII y la primera obra barroca de nueva planta. Dispone de camarín, elemento altamente significativo del barroco y uno de los primeros que se conocen en España. 









De menselijke figuren van de fontein stellen de rivier Turia  en haar rijrivieren.
Torres de Serranos







Wandeling door de Jardín del Turia, aangelegd in de drooggelegde bedding van de rivier de Turia.  Na een ernstige overstroming in oktober 1957, die grote schade aanbracht aan de stad en vele mensenlevens kostte, werd besloten de rivier om te leggen naar de rand van de stad. 

Aanvankelijk werden er plannen ontwikkeld om de drooggevallen traverse te gebruiken voor een autoweg of een spoorlijn, maar een burgerbeweging leidde er uiteindelijk in de jaren 80 toe dat het gebied een groene bestemming kreeg.Het park, dat zich door het centrum van de stad slingert, beslaat een oppervlakte van 110 ha en strekt zich uit over ongeveer 9 kilometer. 


Het dient als ontmoetingsplek en recreatiegebied en wordt veelvuldig gebruikt door joggers, fietsers en wandelaars. 

"Museu de Belles Arts de València"


Bezoek aan het "Museo Fallero" het Museum van de Fallas

Las Fallas (Catalaans: Les Falles) is in Spanje een nationaal bekend festival, dat 19 dagen duurt. Traditioneel wordt het feest afgesloten in de nacht van 19 maart ter ere van Sint-Jozefsdag en trekt honderdduizenden mensen uit heel Spanje. Elke buurt van de stad heeft haar eigen ‘festivalorganisatie’, de zogenaamde “Casal Faller”. 
De verschillende "Casal Fallers” zamelen het gehele jaar door geld in, door het houden van feesten en verschillende soorten paella-diners, ook al is diner in dit geval een erg groot woord. Met het geld maakt elke “Casal Faller” uiteindelijk een ‘falla’, die bestaat uit een enorme pop van piepschuim (de kleintjes van papier maché) op een enorm stuk karton of hout volgehangen met vuurwerk. 
Al deze ‘fallas’ vormen eerst een grote parade en worden daarna massaal afgebrand door het afsteken van het vuurwerk, wat een spektakel en enorm veel lawaai oplevert.
 Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00u bij plein waar het stadhuis staat de zogenaamde mascletta's aangestoken. Dit is voornamelijk knalvuurwerk. Op meerdere avonden worden vuurwerkshows gegeven, die als de grootste ter wereld gerekend kunnen worden. Vooral de 'Nit del Foc' (de nacht van het vuur), het klapstuk van alle vuurwerkshows, trekt ieder jaar weer honderdduizenden toeristen naar Valencia.

De oorsprong van de Fallas ligt in de middeleeuwen. Timmermannen vierden het begin van de lente door houten planken waar ze hun kaarsen aan hingen, in brand te steken. Dit deden ze om te vieren dat ze dit licht niet meer nodig hadden. Het werd namelijk steeds langer licht. Later zijn deze planken steeds meer op echte beelden en figuren gaan lijken. Tegenwoordig zijn de beelden soms wel 30 meter hoog. De duurste beelden kunnen wel tegen de 1 miljoen euro kosten.

Op de laatste avond van het festival worden alle figuren in brand gestoken, behalve één. Dat exemplaar wordt bewaard om in het museum geplaatst te worden. In het museum zelf bevindt zich ondertussen dan ook een ongewone collectie van papier maché figuren, die u een perfecte introductie geven in de sfeer van de Fallas zelf. Daarnaast kunt u er ook een aantal posters van oude bekende artiesten en foto’s van het evenement bewonderen.

















Palacio del Marqués de Dos Aguas. 
Museo Nacional De Ceramica Gonzalez Marti


Importante Museo de Cerámica en la actualidad (Museo González Martí), edificado durante la última década del siglo XV. Imprescindible contemplar la impresionante portada, trabajada en alabastro del país, que cubre dos alturas.













Museo del Patriarca















Het Estación del Norte
Een oud treinstation en monument op zich. Gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De voorgevel van het witte, brede pand is onder meer versierd met sinaasappelmotieven. De binnenkant is minstens zo mooi, mede door het gebruik van marmer en hout. Overigens wordt het Estación del Norte nog steeds als treinstation gebruikt. Je kunt er de trein pakken naar diverse bestemmingen binnen Spanje én daarbuiten.






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten